Gå til innholdet

I Norge har regelverket for bruk og montering av ekstralys på kjøretøy gjennomgått betydelige endringer i de senere årene

I Norge har regelverket for bruk og montering av ekstralys på kjøretøy gjennomgått betydelige endringer i de senere årene, spesielt med den store endringen som trådte i kraft 1. oktober 2018. Disse endringene har gitt bilister større frihet og fleksibilitet når det gjelder å forbedre belysningen på sine kjøretøy.

Nytt Regelverk fra 2018

Fjerning av Begrensninger på Antall Lys Før oktober 2018 var norske bilister begrenset til å ha maksimalt to ekstra fjernlys på bilen. Referansetallet, som er en kvantitativ måling av lysets intensitet, måtte ikke overstige 100 i sum når det ble kombinert med bilens originale lys. Dette begrenset ofte bilisters evne til å tilpasse lysoppsettet til deres spesifikke behov, spesielt i det mørke og utfordrende vinterlandskapet.

Fra og med 1. oktober 2018, har disse begrensningene blitt fjernet. Bilister kan nå montere så mange ekstra fjernlys som de ønsker, uten noen begrensninger på antall eller referansetall. Dette gir bilister muligheten til å skreddersy sin belysning for optimal sikt og sikkerhet.

Tillatelse for Enkel LED-Lyskaster Endringene i 2018 inkluderte også tillatelse for montering av en enkelt LED-lyskaster, noe som tidligere ikke var lov. Før endringen krevde reglene at man måtte montere parvis, det vil si to lyskastere. Nå kan man velge å installere bare én lyskaster hvis det passer bedre for kjøretøyet og førerens behov.

Viktigheten av God Belysning

Den norske vinteren kan være spesielt utfordrende med lange perioder med mørke og vanskelige kjøreforhold som tåke, snø, og sludd. God belysning er ikke bare et spørsmål om komfort, men også om sikkerhet. Å se og bli sett er kritisk viktig, noe som understrekes av behovet for kraftig og effektiv belysning.

Lovlige Krav og Sikkerhetsstandarder

Selv om det nå er lov å montere flere og kraftigere lys, er det fortsatt krav som må følges. Alle lyskastere og lysinstallasjoner må være godkjent og montert i henhold til veitrafikklovgivningen for å sikre at de ikke forårsaker blending eller andre farer for trafikanter. Det anbefales å følge produsentens anvisninger og eventuelt konsultere en fagperson ved montering av ekstralys.

Oppsummering

De liberaliserte reglene for ekstralys i Norge er et tegn på en mer fleksibel tilnærming til bilbelysning, noe som gir bilister muligheter til å forbedre sikkerheten og kjøreopplevelsen. Ved å tilpasse belysning etter individuelle behov og kjøreforhold, kan bilister navigere tryggere gjennom vintermørket.

 

 

Med den nye reguleringen som trådte i kraft 1. oktober 2018 i Norge, har det blitt betydelig enklere for bileiere å tilpasse og forbedre belysningen på sine kjøretøy. Denne liberaliseringen av reglene gir større fleksibilitet og flere muligheter for tilpasning, noe som er særlig viktig i land med lange og mørke vintre.

Fjerning av Begrensninger på Antall Lys og Lysstyrke

Ingen Begrensning på Antall Lys Under de tidligere reglene var bileiere begrenset til maksimalt fire fjernlys, inkludert de originale lysene som kom med bilen. Nå er det imidlertid ingen grenser for hvor mange ekstralys man kan montere på kjøretøyet sitt. Dette betyr at enten du ønsker å montere en ekstra lyskaster eller en hel LED-bar, er det opp til hver enkelt bileier å bestemme.

Fjerning av Parvis Monteringskrav Tidligere måtte ekstralys monteres parvis, noe som kunne være restriktivt og ikke alltid ideelt basert på individuelle behov eller designpreferanser på kjøretøyet. Med de nye reglene kan lys monteres individuelt, noe som gir mer fleksibilitet i design og funksjonalitet. For eksempel er det nå tillatt å montere tre Lumen Cyclops lys på en trippel skiltbrakett, som hver kan produsere betydelige mengder lumen.

Ingen Maksimal Lysstyrke De gamle reglene satte en grense for den totale lysstyrken som var tillatt. Med fjerningen av denne begrensningen, kan bileiere nå velge lys med så høy lysstyrke som de ønsker. Dette er spesielt nyttig for de som trenger ekstrem belysning for offroad-kjøring eller for kjøring under svært dårlige lysforhold.

Ingen Regler for Lyslengde Det er også fjernet eventuelle begrensninger på hvor langt fjernlysene skal kunne lyse opp veien. Dette gir enda større frihet til å tilpasse kjøretøyets belysning til spesifikke behov, enten det er for lange landeveier eller utfordrende terreng.

Viktigheten av Riktig Installering og Bruk

Selv om det er stor frihet under det nye regelverket, er det fortsatt viktig å sørge for at all belysning er installert korrekt og ikke fører til blending av andre trafikanter. Det anbefales å følge produsentens installasjonsinstruksjoner nøye og, om nødvendig, konsultere med fagpersoner for å sikre at alt er i tråd med veitrafikklovgivningen og generelle sikkerhetsstandarder.

Konklusjon

Disse regelendringene reflekterer en tilpasning til moderne bilteknologi og brukernes behov, og gir større frihet til å tilpasse kjøretøyets belysning for optimal funksjonalitet og sikkerhet. For norske bilister betyr dette en mulighet til å forbedre synligheten og dermed øke sikkerheten under de utfordrende kjøreforholdene som vinteren kan medføre.

 
 
 

 

 

 

Adresse
Kristian Birkelands Vei 12, 4820 Froland
Telefon
45284112
E-postadresse
kontakt@ledhobby.no
Foretaksregisteret
921 434 162 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business