Lysets fargetemperatur er en interessant og viktig egenskap når det kommer til belysning, og forståelsen av den kan påvirke hvordan vi oppfatter forskjellige miljøer og objekter rundt oss.
Fargetemperaturen angis i Kelvin (K) og beskriver fargen på lyset som utstråles, basert på temperaturen til en ideell sort stråler, et konsept fra fysikken. Denne målemetoden har sin opprinnelse fra når man observerte fargen glødetråden i en glødepære avga ved ulike temperaturer.
På den lavere enden av skalaen finner vi varme farger, fra rødaktig til gulaktig hvit, som strekker seg fra omtrent 2000 til 4000 Kelvin. Dette området er ofte assosiert med en koselig og innbydende atmosfære og brukes typisk i hjemmemiljøer eller der hvor man ønsker en varm og behagelig belysning. Lyskilder som glødetråder og halogenlamper faller typisk innenfor dette spekteret.
Midt på skalaen, rundt 4000 til 7000 Kelvin, finner vi det som betegnes som nøytral eller dagslys. 4000 Kelvin gir et lys som ligner på halogenbelysning, kjent for å være varmt og behagelig, og brukes ofte som kjørelys eller arbeidslys, der det er viktig å kunne se klare konturer. På den annen side oppfattes 7000 Kelvin som kaldere, og har en tydelig blåtone, noe som gir et mer moderne og sterilt uttrykk. Dette kalde lyset brukes ofte i visse typer arbeidsområder eller for å skape en spesiell type atmosfære.
For nye lyskilder som ikke baserer seg på varmestråling, slik som lysstoffrør og LED-lamper, bruker man konseptet korrelert fargetemperatur. Dette tilpasser lysets farge til hvordan mennesket oppfatter farger, slik at selv ikke-termiske lyskilder kan sammenlignes med tradisjonelle glødepærer i fargetemperatur. Disse lyskildene kan også variere i fargetemperatur, og dekker et bredt spekter fra varme til kalde toner.
Forståelsen av fargetemperatur er essensiell når man skal velge belysning for forskjellige formål og miljøer. Det påvirker ikke bare estetikken i et rom, men også funksjonalitet og stemning. Når du velger lyskilder, er det derfor viktig å vurdere hvilken fargetemperatur som passer best til brukens natur og den ønskede atmosfæren.