Gå til innholdet

Godkjent fjernlys på bil, er det nok med CE merking?

Godkjenning av ekstralys på kjøretøy krever nøye overholdelse av internasjonale standarder for å sikre at lysene ikke bare er effektive, men også trygge for både fører og andre trafikanter. E-merking og ECE-godkjenning spiller en sentral rolle i dette regelverket, spesielt innenfor det europeiske markedet, inkludert Norge. Her er en nærmere titt på hvordan disse godkjenningene fungerer og hva de betyr for bruk av ekstralys på kjøretøy.

Hva er E-merking og ECE-godkjenning?

E-merking er en europeisk typegodkjenning som indikerer at et kjøretøyutstyr, som lys, dekk og bremser, oppfyller kravene fastsatt i ECE-regulativene. ECE står for "Economic Commission for Europe", en del av De forente nasjoner som utvikler harmoniserte regler for kjøretøyprodukter for å fremme teknisk harmonisering og standardisering i Europa.

ECE-godkjenning er spesifikt knyttet til kjøretøykomponenter og utstyr, og sikrer at de oppfyller strenge sikkerhets- og kvalitetsstandarder. Denne godkjenningen er nødvendig for at slike produkter skal kunne selges og brukes innen ECEs medlemsland, inkludert Norge.

Viktige ECE-regulativer for lys

  • ECE R112: Dette regulativet spesifiserer standardene for fjernlys. Enhver lyskilde som skal brukes som fjernlys, må møte disse kravene for å få ECE-godkjenning.
  • ECE R149: Dette er en nyere regulering som også dekker fjernlys og andre lyskilder, oppdatert med moderne teknologi og standarder.
  • ECE R23: Dette regulativet er for ryggelys, som også må oppfylle visse standarder for lysintensitet og retning.
  • ECE R10: Regulerer elektromagnetisk kompatibilitet og er viktig for å unngå radiostøy fra kjøretøykomponenter. Selv om dette er viktig, er det ikke tilstrekkelig alene for godkjenning av lysfunksjoner som fjernlys.

Viktigheten av Korrekt Godkjenning

Bruk av ekstralys uten korrekt godkjenning kan føre til både juridiske og sikkerhetsmessige problemer. Ukorrekt eller ikke-godkjent lysutstyr kan føre til blending av andre trafikanter eller ikke tilfredsstille lokale trafikkforskrifter, noe som kan resultere i bøter eller andre juridiske sanksjoner.

Forskjellen mellom CE og ECE Godkjenning

Selv om begge er formelle godkjenninger, er CE-merking mer generell og dekker et bredere spekter av produkter innen EU, mens ECE-godkjenningen er mer spesifikk for kjøretøyrelaterte produkter og akseptert i flere land utenfor EU, inkludert hele ECE-regionen.

Konklusjon

For de som ønsker å installere ekstralys på sitt kjøretøy i Norge eller andre europeiske land, er det essensielt å sikre at lysene ikke bare er teknisk egnede, men også lovlig godkjente i henhold til ECE-standardene. Dette sikrer ikke bare at lysene er sikre og effektive, men også at de er lovlige å bruke på veiene.

Adresse
Kristian Birkelands Vei 12, 4820 Froland
Telefon
45284112
E-postadresse
kontakt@ledhobby.no
Foretaksregisteret
921 434 162 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business